APEK - Büro für Agrarpolitik und Ernährungskultur - APEK
APEK - Büro für Agrarpolitik und Ernährungskultur - APEK

Dr. Daniel Kofahl, Food Sociologist

Head of Department / Education / Research / Science

Dr. Daniel Kofahl studied Sociology of Consumption, Communication, Mass Media and Culture at the University of Treves, Germany. From 2008 until 2012 he was a member of the research staff at the Department of Ecological Food Quality and Food Culture at the University of Cassel, Germany. He received a doctor's degree in 2014 with a thesis about “The complexity of nutrition in the contemporary society”. At the University of Treves he did research in a DFG-project about new ways of “Digital Diet Tracking”.

 

 

In 2012, he founded the Office of Agricultural Policy and Food Culture (Büro für Agrarpolitik und Ernährungskultur – APEK) with Dr. Ferdaouss Adda and Dr. Tobias Lasner .

 

Dr. Daniel Kofahl worked as a lecturer at the University of Cologne, the University of Treves, the University of Bielefeld, the University of Applied Science Fulda and for the German Society of Nutrition (DGE). The topics of his lectures are “Sociology of Food”, “Nutrition Education”, “Ethnology of Food”, “Rural Sociology” and “Ecological Viniculture”. Currently he is a lecturer for Sociology of Food at the University of Vienna, Austria.

 

Dr. Daniel Kofahl also works for organizations of the food business sector and civil societies. These organizations and societies include, for example, the Goethe-Institut Paris, by the Die Lebensmittelwirtschaft e.V., by the Association of the German Confectionery Industry (BDSI), the Acadamy of Sweets - ZDS and many more.

 

Since 2013 he is the spokesman of the Workgroup of Culinary Ethnology in the German Anthropological Association (GAA) and since 2015 the Vice-President of the German Academy of Culinary Studies (DAfK).

 
Expertise

  • Agricultural Policy and Nutrition Policy
  • Communication- and Mass Media Research
  • Food Culture of South-East-Asia (especially Indonesia and Vietnam)
  • Publications, Workshops and Lectures
  • Research of Food Culture
  • Sociology of Consumption
  • Sociology of Food and Rural Sociology
  • Sociology of Health and Medical Systems
  • Trend Studies and Trend Analysis

   

Contact: Kofahl[at]APEK-Consult.de

 

Follow Dr. Daniel Kofahl on Twitter: https://twitter.com/danielkofahl

 

 

"It's all about fast, healthy and high-quality food."

Aktuelles

"Du bist, was du isst" - Ernährungskulturforscher Dr. Daniel Kofahl im SWR TV-Interview hier klicken

"Street Food Indulgence" - Eine Reportage über Street Food, mit Ernährungssoziologe Dr. Daniel Kofahl hier klicken

"Ich bin etwas Besonderes, weil ich diese Unverträglichkeit habe" - Ernährungssoziologe Dr. Daniel Kofahl im Interview mit der Süddeutschen Zeitung hier klicken

SWR2 Radiodiskussion zum Thema "Gut und Böse - auf dem Teller Wie Religionen über das Essen bestimmen" mit Ernährungssoziologe Dr. Daniel Kofahl hier klicken

Interview mit Ernährungssoziologe Dr. Daniel Kofahl in der Wochenzeitung "Die Furche" über Moral beim Essen und Trinken  hier klicken

"Kulturelle und religiöse Einflüsse auf (und durch) die Ernährungskultur von türkeistämmigen Migranten" - Ernährungssoziologe Dr. Daniel Kofahl im Interview mit der ErnährungsUmschau hier klicken

"Über Essen kann man immer streiten" - Ernährungssoziologe Dr. Daniel Kofahl im Interview mit National Geographic hier klicken

Interview mit Ernährungsforscher Daniel Kofahl über Food-Fotos im Internet und die digitale Tischgemeinschaft (HNA, 8.7.2013) hier klicken

Alles frisst auf mein Kommando! - Artikel von Esskulturwissenschaftler Daniel Kofahl zum 40. Geburtstag von "Das große Fressen" in FAZ vom 15.1.2013 hier klicken

Interview mit Soziologe und Fischereiexperte Tobias Lasner hier klicken

Druckversion Druckversion | Sitemap
APEK - Büro für Agrarpolitik und Ernährungskultur // Gelsterstr. 8 - D-37213 Witzenhausen // Kontakt@APEK-Consult.de

Anrufen

E-Mail